O tym, czy dziczyzna jest smaczna, nie trzeba przekonywać nikogo, kto choć raz miał okazję jej skosztować. Wiele słyszy się także o właściwościach odżywczych dziczyzny, dzięki którym przoduje ona w rankingach najzdrowszych mięs. Ale – czy można jeść dziczyznę przy różnych schorzeniach, np. wysokim cholesterolu, problemach z sercem czy nadciśnieniu?
Odkładanie troski o zdrowie “na później” w najmniej oczekiwanym momencie może przysporzyć wielu problemów, a nawet – skończyć się przedwczesną śmiercią. Z danych Głównego Urzędu Statystycznego, zebranych w publikacji “Trwanie życia w 2019 r.” wynika, że na przestrzeni ostatnich trzydziestu lat głównymi przyczynami zgonów w Polsce są przede wszystkim choroby układu krążenia, nowotwory oraz choroby układu oddechowego. Co więcej, ponad 40% zgonów jest efektem wyłącznie chorób układu krążenia, czyli m.in. nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca, chorobą niedokrwienną serca czy miażdżycą. Nie są to choroby, na które zapadamy z dnia na dzień. Wręcz przeciwnie – pracujemy na nie całe życie brakiem zdrowego ruchu, nałogami, czy niewłaściwą dietą.
Przeczytaj także: Dziczyzna i odchudzanie. Dlaczego warto włączyć dziczyznę do diety?
Dieta przy chorobach układu krążenia
Aby jak najlepiej zadbać o swoje zdrowie i dosłownie – przedłużyć życie, warto do codziennego trybu wprowadzić kilka zmian: przede wszystkim aktywność fizyczną, nawet minimalną oraz redukcję stresu i napięć. Bardzo ważne przy chorobach układu krążenia jest to, aby unikać produktów powodujących wzrost cholesterolu. W diecie powinny znaleźć się więc produkty pełnoziarniste, czyli ciemne pieczywo, płatki, kasze, makarony, warzywa i owoce, ryby morskie a także – chude mięso. Nie mamy tu jednak na myśli mięsa powszechnie uznawanego za chude, czyli drobiu. Niestety, najczęściej mięso kurze i indycze, które kupujemy w sklepie, wcale najzdrowsze nie jest. Zwierzęta hodowlane nie tylko karmione są paszami z antybiotykami, ale także żyją i umierają w ogromnym stresie, przez co ich mięso nie nadaje się do spożycia dla osób cierpiących na choroby układu krążenia.
Jakim mięsem zastąpić drób?
Komponując zdrową dietę i szukając w niej miejsca dla mięsa warto wziąć pod uwagę takie parametry, jak zawartość cholesterolu i tłuszczu. Dzięki temu możemy mieć pewność, że to co spożywamy pomaga nam przy schorzeniu, a nie dodatkowo szkodzi. Jakim mięsem więc można zastąpić mięso drobiowe, które przecież wielu uznaje za zdrowe? Oczywiście dziczyzną!
Przeczytaj także: Jakie mięso jest najzdrowsze? Ranking
w 100 g surowego mięsa | Dziczyzna (jelenina) | Drób (kurczak) |
cholesterol | 50 mg | 90 mg |
tłuszcz | 1,6 g | 2,1 g |
O dobroczynnym wpływie dziczyzny na zdrowie wiedzą także dietetycy, dlatego coraz częściej i chętniej zalecają jej spożycie swoim pacjentom. Dziczyzna w postaci surowej oraz wyroby wędliniarskie z dziczyzny, które pochodzą z pewnego źródła (np. z Naturalnie z Lasu) to gwarancja nie tylko wybornego smaku, ale i zdrowia. Warto wprowadzić je do codziennej diety!
Podsumowanie
Pamiętaj, że zdrowy tryb życia i właściwa dieta przy chorobach układu krążenia to jedynie drogowskazy. Każdą przypadłość, zwłaszcza tak ciężką, należy na bieżąco konsultować z właściwym lekarzem i pozostawać pod jego stałą opieką.