Czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne?

Czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne?

Czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne? Jakie są zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożywania mięsa dzikich zwierząt? Kto może jeść dziczyznę, a kto powinien jej unikać? Obalamy najpopularniejsze mity dotyczące dziczyzny.

Dawniej dziczyzna była nieodłącznym elementem wszelkich uczt czy rodzinnych posiłków. Dziś, gdy do wyboru mamy całą gamę różnych gatunków mięs oraz ich cen, wybieramy z reguły te ogólnodostępne, które w sklepach mamy na wyciągnięcie ręki. A wokół dziczyzny – choćby ze względu na jej znikomą popularność, wysoką cenę oraz małą dostępność – narosło przez lata wiele mitów, skutecznie odstraszających od skosztowania tego wybornego mięsa. Mała popularność dziczyzny wiąże się także z wieloma pytaniami, które rodzą się w głowie każdego chętnego na spróbowanie specjałów z dziczyzny. Jednym z nich jest choćby pytanie o to, czy jedzenie dziczyzny jest bezpieczne?

Przeczytaj także: Dziczyzna. Co powinieneś o niej wiedzieć?

Dziczyzna – gdzie kupić, aby była bezpieczna?

Zacznijmy od tego, że najważniejszym kryterium bezpieczeństwa spożywania mięsa dzikich zwierząt jest jego pochodzenie. Jeśli kupujemy mięso niewiadomego pochodzenia, możemy narazić się na wiele dolegliwości zdrowotnych, z poważnym zatruciem włącznie. Dlatego chcąc skosztować dziczyzny – czy to w postaci surowej, czy w postaci wyrobów z dziczyzny – koniecznie upewnij się, że pochodzi ona ze sprawdzonego źródła. Gdzie kupić dziczyznę? W tym celu najlepiej udać się bezpośrednio do koła łowieckiego, renomowanym sklepie stacjonarnym, a w przypadku zakupów przez internet – korzystać wyłącznie ze sprawdzonych e-sklepów, oferujących mięso i wyroby wędliniarskie najwyższej jakości. 

Czy można kupić dziczyznę w sklepie? Oczywiście, większe sieci handlowe oferują surową dziczyznę oraz gotowe do spożycia wyroby z mięsa dzikich zwierząt. Musisz jednak wiedzieć, że sprzedaż dziczyzny w dużych dyskontach jest nastawiona przede wszystkim na zysk. Z tego powodu surowe mięso z dzika czy sarny może być zabezpieczone specjalnymi substancjami konserwującymi, aby mogło poczekać na nabywcę jak najdłużej. Kłóci się to z ideą spożywania dziczyzny, która przecież ma być wolna od wszelkich konserwantów czy antybiotyków. Dlatego jeśli chcesz mieć pewność nie tylko świeżości, ale i jakości kupowanego mięsa skontaktuj się z działającym najbliżej Ciebie kołem łowieckim.

Przeczytaj także: Jak wygląda dostawa dziczyzny, jeśli kupujemy ją online?

Nadzór weterynaryjny nad mięsem to punkt obowiązkowy!

Choć o niezbędnej kontroli weterynaryjnej mięsa mogliśmy wspomnieć w akapicie wyżej, uznaliśmy, że zasługuje ona na bardziej szczegółowe wyjaśnienie. Pamiętaj, że kupowanie mięsa – jakiegokolwiek, nie tylko dziczyzny – z niesprawdzonego źródła może okazać się zgubne dla Twojego zdrowia i życia. Mięso niewiadomego pochodzenia może nie być przebadane weterynaryjnie przed dopuszczeniem do spożycia! Zwłaszcza zwierzyna leśna to zwierzęta wszystkożerne, a więc mogą być zarażone pasożytami, być nosicielami toksoplazmozy, włośni oraz tasiemców. Dlatego tak ważne jest, aby kupować dziczyznę lub wyroby z dziczyzny ze sprawdzonego źródła – wtedy jedzenie dziczyzny będzie bezpieczne.

Dziczyzna surowa czy po przyrządzeniu? W jakiej postaci jeść dziczyznę?

Kolejnym kryterium bezpieczeństwa podczas jedzenia mięsa dzikich zwierząt jest jego obróbka termiczna (lub jej brak). Popularnym i uznawanym za rarytas daniem jest tatar, a więc surowe, zmielone mięso, które spożywamy wraz z różnymi dodatkami. Tatar z sarny lub tatar z jelenia to propozycje o wyjątkowych walorach smakowych. Jednak zanim uraczysz się wykwintnym posiłkiem upewnij się, że mięso pochodzi ze sprawdzonego źródła i zostało przebadane weterynaryjnie. Wtedy masz pewność, że jest ono bezpieczne. Ze spożywania mięsa w surowej postaci powinny zrezygnować jednak kobiety w ciąży.

Jeśli kupujesz dziczyznę w sprawdzonym miejscu i masz pewność, że została przebadana weterynaryjnie, możesz bez obaw przyrządzić ją na swój ulubiony sposób: poddać obróbce termicznej, zjeść w postaci tatara lub w postaci wyrobów wędliniarskich.

Przeczytaj także: Właściwości odżywcze dziczyzny – kto może, a kto nie powinien jej jeść?

Podsumowanie

Jedzenie dziczyzny jest całkowicie bezpieczne, jeżeli pochodzi ona ze sprawdzonego źródła i została przebadana weterynaryjnie. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ponieważ podobne procedury obowiązują także inne gatunki mięs, którymi raczymy się chętnie przy stole. Przewagą dziczyzny nad pozostałymi gatunkami mięs jest jednak ogromna ilość wartości odżywczych oraz sposób życia samego zwierzęcia, zanim trafi na talerz. Dlatego śmiało można stwierdzić, że spożywanie dziczyzny jest nie tylko bezpieczne, ale i najzdrowsze. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.