Dziczyzna i odchudzanie. Dlaczego warto włączyć dziczyznę do diety?

Dziczyzna i odchudzanie. Dlaczego warto włączyć dziczyznę do diety?

Dziczyzna w diecie odchudzającej wywołuje zazwyczaj uśmiech niedowierzania i spojrzenia pełne pytań. Niestety dla nas, często nie zdajemy sobie sprawy z właściwości odżywczych dziczyzny oraz jej wpływu na zdrowie i smukłą sylwetkę. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć dziczyznę do diety, zwłaszcza tej odchudzającej.

Odchudzanie w pigułce

Większość z nas choć raz w życiu obudziła się rano z myślą “od dziś będę na diecie”. Proces odchudzania zaczyna więc od zmniejszenia liczby kalorii w ciągu dnia oraz prawdopodobnie postawi na mordercze treningi. Niewiele osób jednak wie, że redukcja dziennej porcji kalorii nic nie da, jeśli nadal spożywamy produkty przetworzone, tłuste, słodkie lub naszpikowane chemią. 

Aby zdrowo chudnąć należy postawić przede wszystkim na właściwą, zdrową dietę, dzięki której deficyt kalorii w pożywieniu będzie znaczny, ale jednocześnie nie będzie mieć wpływu na poczucie głodu w ciągu dnia. Odpowiedzialność za zdrowie organizmu powinna skłonić nas do wizyty u dietetyka, który na podstawie badań ułoży właściwą dietę. Znajdą się w niej produkty nieprzetworzone, pełnoziarniste, warzywa, owoce oraz… dziczyzna, będąca najzdrowszym i najbardziej dietetycznym rodzajem mięsa

Ale jak to – mięso przy odchudzaniu?

Dieta odchudzająca prawie wcale nie kojarzy nam się z mięsem, a jeśli już – znajdzie się w niej raczej miejsce dla indyka lub kurczaka, które są powszechnie uważane za mięsa chude. Mało kto ma świadomość, że takie mięso pochodzi z dedykowanych hodowli, w których liczy się przede wszystkim ilość, a nie jakość. Zwierzęta rzeźne karmione są więc wysokoenergetycznymi paszami z zawartością antybiotyków, a także przeżywają ogromny stres, związany z hodowlą przemysłową oraz ubojem. Wszystko to ma wpływ nie tylko na jakość mięsa, ale nawet na jego smak!

Przeczytaj także: Dziczyzna. Co powinieneś o niej wiedzieć?

Tymczasem najzdrowszą alternatywą dla mięsa hodowlanego jest mięso zwierząt żyjących na wolności – czyli dziczyzny. Dzikie zwierzęta nie tylko żyją bez stresu i spożywają wyłącznie naturalne pokarmy, niezawierające antybiotyków ani wspomagających hodowlę środków chemicznych. Ich zaletą jest także piękny kolor mięsa, jędrna struktura oraz wyjątkowy aromat. Ale to nie wszystko.

Dziczyzna a odchudzanie

Dziczyzna jest znakomitym źródłem składników odżywczych, dlatego pod wieloma względami uważana jest za żywność prozdrowotną. W dziczyźnie znajdziesz więc większą zawartość białka, niewielką ilość lub znikome ilości tłuszczu (niska wartość energetyczna) oraz całkiem sporą zawartość składników mineralnych i witamin. Co więcej, włączając dziczyznę do codziennej diety możesz mieć pewność, że spośród wszystkich mięs to ona ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych oraz najniższą zawartość cholesterolu.

Dietetycy podkreślają także, że mięso dzikich zwierząt jest źródłem prozdrowotnych substancji, na przykład: 

  • sprzężonego kwasu linolowego CLA, który zmniejsza odkładanie się tłuszczu w tkankach, wspierając odchudzanie;
  • karnozyny, która między innymi pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w tkankach, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz zmniejsza toksyczność jonów metali (np. miedzi, żelaza, cynku, kobaltu);
  • anseryny, czyli pochodnej karnozyny, która w organizmach ssaków pełni rolę antyoksydantu;
  • koenzymu Q10, nazywanego też eliksirem młodości, który zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, wspomaga układ odpornościowy oraz pomaga w utracie zbędnego tłuszczu;
  • tauryny, będącej antyoksydantem chroniącym komórki przed wolnymi rodnikami oraz wpływającej na prawidłowe trawienie oraz biosyntezę cholesterolu;
  • L-karnityny, która wspiera odchudzanie, wpływa na aktywność hormonów (np testosteronu i hormonów tarczycy), nasila procesy spalania kwasów tłuszczowych i wpływa korzystnie na układ nerwowy, poprawiając nasz refleks i zdolność przyjmowania wiedzy;
  • glutationu, będącego naturalnym przeciwutleniaczem, stymulującego prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz detoksykującego organizm.

Jak włączyć dziczyznę do diety?

Jedzenie dziczyzny wpływa na zdrowie i pracę organizmu, a także wspomaga odchudzanie i redukcję tłuszczu. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach w obróbce i przygotowaniu do spożycia surowej dziczyzny, możesz skorzystać z wyrobów wędliniarskich z dziczyzny, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Masz wtedy pewność co do jej smaku, pochodzenia oraz zachowania właściwości odżywczych. 

Przeczytaj także: Właściwości odżywcze dziczyzny – kto może, a kto nie powinien jej jeść?

Podsumowanie

Proces odchudzania ciała i walki o wymarzoną sylwetkę to nie tylko regularna aktywność fizyczna, ale przede wszystkim zdrowa dieta. Jej stałym elementem powinna być dziczyzna, ponieważ dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych oraz właściwościom wpływającym na zdrowie organizmu, jest ona najzdrowszą alternatywą dla mięsa zwierząt hodowlanych. 

One thought on “Dziczyzna i odchudzanie. Dlaczego warto włączyć dziczyznę do diety?

  1. Pingback: Dziczyzna a choroby układu krążenia. Czy można stosować ją jako zamiennik dla innych gatunków mięsa? - Naturalnie z Lasu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.