Wino do dziczyzny. Jakie wino do dziczyzny wybrać?

Wino do dziczyzny. Jakie wino do dziczyzny wybrać?

Z jakim winem podawać dziczyznę? Ten szlachetny gatunek mięsa wymaga nie tylko wprawy w przygotowaniu i pięknego podania, ale także towarzystwa równie wykwintnego trunku. Zwykle w parze z dziczyzną kojarzone jest czerwone wino. Jak wybrać te właściwe, aby bukiet smaków nie stracił harmonii? Jakie wino podać do dzika, a jakie wino podać do jelenia? Rozwiewamy wątpliwości w temacie alkoholu do dziczyzny.

Kuchnia myśliwska – winem i nalewką płynąca

Dawniej żadna myśliwska biesiada nie mogła obejść się ani bez dziczyzny, ani bez szlachetnego wina i domowych nalewek. Dlatego kuchnia myśliwska to nie tylko wyjątkowe, “leśne” mięso, ale także moc dodatków, z którymi jest ono podawane. Pachnące grzyby, charakterne owoce leśne i aromaty lasu zamknięte w szklanych butelkach, w płynnej formie. Tradycyjne myśliwskie nalewki oraz szlachetne wina to nieodłączny element serwowania dziczyzny, chętnie wykorzystywany także podczas jej przygotowywania jako element np. marynaty do mięsa. 

Co więcej, kuchnia myśliwska to także kilka zasad “winnego” savoir vivre, o których warto pamiętać serwując dziczyznę:

  • jeśli planujesz podać do posiłku kilka rodzajów wina, zacznij od tych najlżejszych, wytrawnych i młodych, przechodząc stopniowo do win pełnych oraz słodkich;
  • jeśli myślisz o podaniu wina do zupy, zrób to tylko wtedy, gdy doprawiałeś nim tę potrawę;
  • dzikie ptactwo, daniele, zające i króliki “lubią się” z winem białym, różowym lub delikatnym czerwonym.

Dlatego jeśli chcesz przygotować danie z wykorzystaniem mięsa zwierząt dziko żyjących, nie zapomnij o podaniu do niego właściwego alkoholu – w zależności od swoich upodobań smakowych i preferencji. My w tym artykule skupimy się na winach.

Jakie wino do dziczyzny?

Przede wszystkim – szlachetne! Do tak wyjątkowego mięsa nie można i nie wypada nawet podać żadnego innego gatunku wina. Wino szlachetne to wino o skrajnym, mocno wyczuwalnym smaku, wytrawne, o głębokiej, czerwonej barwie. W myśl zasady – co żyje ze sobą, pasuje do siebie smakowo – wino do dziczyzny powinno charakteryzować się nutami leśnych owoców. W roli wina do dziczyzny najlepiej sprawdzą się więc: mocne Bordeaux, aksamitne Merlot, owocowe Cabernet Sauvignon, dojrzałe Pinot Noir czy śliwkowe Syrah. 

Jakie wino do dzika?

Próbując zwizualizować sobie dzika mamy przed oczami krzepkie, dobrze zbudowane zwierzę o olbrzymiej sile i wyrazistym charakterze. Wino, jakie podamy do mięsa dzika, powinno mieć dokładnie te same cechy – idealnie sprawdzą się tu szczepy krzepkie, mocne i wyraziste.

Jakie wino do jelenia?

Szlachetność, majestat i unikalne piękno – kto choć raz trafił na jelenia spacerując po lesie, nie zapomni tego spotkania do końca życia. Prawdziwy król lasu króluje także w kwestiach smakowych i zdrowotnych. 

Przeczytaj także: Jakie mięso jest najzdrowsze? Ranking

Dlatego serwując jeleninę na talerzu należy podać do niej wino czerwone, lekko kwasowe o delikatnym smaku. 

Podsumowanie

Wybór alkoholi do dziczyzny nie może być przypadkowy. Właściwie dobrane nuty smakowe wina do mięsa dzika czy jelenia stworzą nie tylko symbiozę smakową, ale także uwrażliwią zmysł smaku na nowe doznania. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.