Jakie przyprawy do dziczyzny?
Dzikie mięso jest bardzo aromatyczne samo w sobie, dlatego błędem jest jego przesadne doprawianie. Niemniej jednak są przyprawy, które doskonale pasują do dziczyzny, a użyte w odpowiednich proporcjach tworzą subtelną i niepowtarzalną kompozycję. Są to dojrzałe owoce jałowca, świeży tymianek i rozmaryn, polski czosnek oraz pachnący majeranek.
Jako dodatek do wędlin z dziczyzny proponujemy Państwu ostry, naturalny chrzan, który zdrowo zakręci w nosie. Ponadto niezrównanym dopełnieniem dziczyzny są marynowane grzybki – przygotowaliśmy dla Państwa pyszne, malutkie i jędrne borowiki oraz dorodne i chrupkie rydze. Podając dziczyznę warto dodać kwaskowatość borówki lub żurawiny – chyba nie ma bardziej trafnego uzupełnienia leśnego posiłku. I na koniec klasyk świątecznego stołu – prawdziwa polska ćwikła, nadająca wędlinom nie tylko świetnego smaku, ale również pięknego wyglądu.
Mniam, ślinka leci…